Automatische horloges zijn mechanische uurwerken die werken dankzij een balansmechanisme en een veer die zichzelf automatisch opwindt met de natuurlijke bewegingen van de pols. In tegenstelling tot kwartshorloges hebben ze geen batterijen nodig om te werken.
Voor- en nadelen van automatische horloges
Automatische horloges hebben verschillende voordelen, zoals hun duurzaamheid, nauwkeurigheid en milieuvriendelijkheid. Ze kunnen echter gevoelig zijn voor bepaalde omgevingsfactoren en onjuist gebruik.
Tijden om te vermijden bij het instellen van je automatische horloge
Tijdens de tijdwisselperiode./strong>
Wanneer u overschakelt op zomer- of wintertijd, kunt u uw automatische horloge het beste niet instellen tijdens kritieke uren.
Uren om te vermijden bij het instellen
Het is niet aan te raden om je horloge in te stellen tussen 22.00 en 3.00 uur, omdat dan het datumwisselmechanisme in werking treedt. Als je het horloge in deze periode instelt, kan het uurwerk beschadigd raken.
Tijdens sporten of extreme activiteiten
Automatische horloges kunnen gevoelig zijn voor schokken en trillingen. Het is daarom het beste om het afstellen van je horloge te vermijden tijdens het sporten of in een situatie waarin het waarschijnlijk wordt blootgesteld aan grote schokken.
In aanwezigheid van magnetische velden
Automatische horloges kunnen worden gestoord door magnetische velden, wat hun nauwkeurigheid kan beïnvloeden. U kunt uw horloge het beste niet in de buurt zetten van apparaten die magnetische velden genereren, zoals magneten, luidsprekers of elektronische apparaten.
Tijdens perioden van extreme temperaturen
Automatische horloges kunnen gevoelig zijn voor temperatuurschommelingen. Het is daarom raadzaam uw horloge niet in te stellen wanneer het wordt blootgesteld aan zeer hoge of zeer lage temperaturen.
Bij blootstelling aan water
Het is niet raadzaam om je automatische horloge in te stellen als het is ondergedompeld of blootgesteld aan water, zelfs als het waterbestendig is. Als je de kroon onder deze omstandigheden opent, kan er water in het mechanisme komen en schade veroorzaken.
Tips voor het correct instellen van je automatische horloge
Het juiste moment kiezen
Om de bovengenoemde problemen te voorkomen, kunt u uw automatische horloge het beste instellen buiten de kritieke uren, schoksituaties, blootstelling aan magnetische velden of extreme temperaturen en contact met water.
De datum en tijd juist instellen
Om de datum en tijd op je automatische horloge in te stellen, is het belangrijk de volgende stappen te volgen: trek de kroon uit om de tijd in te stellen, druk hem dan half in om de datum in te stellen. Zorg er altijd voor dat je de kroon goed sluit na het instellen.
Het horloge regelmatig opwinden
Om ervoor te zorgen dat je automatische horloge goed werkt, is het belangrijk om het regelmatig op te winden, zelfs als het automatisch opwindt dankzij polsbewegingen. Ongeveer elke 15 dagen handmatig opwinden helpt om een optimale gangreserve te behouden.
Automatische horloges zijn kwaliteitsuurwerken, maar het is belangrijk om er voorzichtig mee om te gaan. Om hun mechanisme niet te beschadigen, is het essentieel om ze niet in te stellen tijdens kritieke uren, sportactiviteiten, situaties met blootstelling aan magnetische velden, extreme temperaturen en water. Als je deze tips opvolgt, kun je met een gerust hart genieten van je automatische horloge.
Ontdek onze collectie automatische horlogeopwinders