Horloge met automatische slinger

Het echappement creëert het ritme

Het balanswiel is als een slinger. Het slingert heen en weer, aangedreven door het echappement, dat een beetje op een klok lijkt. Het echappement duwt de armen van de slinger om de tijd bij te houden – en als ze te ver gaan, duwen ze tegen de veer en stoppen ze. Deze stop zorgt ervoor dat het horloge tikt, of ‘klopt’ zoals horlogemakers het noemen. Het geluid van een tikkend horloge wordt ‘echappement’ genoemd, en het is het echappement dat dit geluid voortbrengt. En het is wat je horloge doet tikken.

De hoofdveer drijft het horloge aan

De hoofdveer is de krachtbron van het horloge . Het is een spiraalvormige torsieveer, zoals een meetlint. De veer is gewikkeld rond een ton, die hem stevig opgewonden houdt. Als je het horloge opwindt, span je deze veer aan. Wanneer deze veer wordt losgelaten, geeft hij geleidelijk energie af om het horloge van energie te voorzien.

Wanneer je je horloge voor de eerste keer opwindt of terugkomt van een revisie, zul je merken dat het enige tijd loopt zonder energie te verliezen en zonder opgewonden te hoeven worden. Dit komt omdat de hoofdveer stevig is opgewonden door jou of door de horlogemaker die aan je horloge heeft gewerkt.

Op het moment dat er genoeg energie is vrijgekomen van de hoofdveer en is overgebracht naar de andere tandwielen van je uurwerk (de interne werking van je horloge), neemt deze spanning af totdat er geen spanning meer over is in de hoofdveer en je horloge opgewonden moet worden. Net zoals een rubberen band na verloop van tijd zijn elasticiteit verliest, verliest de hoofdveer ook spanning als hij andere functies in je horloge aandrijft.

De tandwieltrein beweegt de wijzers

De tandwieltrein is een van de belangrijkste onderdelen van een mechanisch horloge. De tandwieltrein is het mechanische systeem dat de door de loop gegenereerde energie doorgeeft aan het echappement. Het bestaat uit verschillende tandwielen, wielen en rondsels, die zo zijn geassembleerd dat ze energie opslaan, overbrengen en de snelheid aanpassen. Er zijn drie hoofdfuncties:

  • Kracht overbrengen van het ene deel van het uurwerk naar het andere (van de trommel naar het ontsnappingswiel).

  • De snelheid regelen en aanpassen (het snellere rondsel drijft het langzamere rondsel aan om langzamer te draaien).

  • Koppel overbrengen (de trommel heeft meer tanden dan het tweede wiel).

De balansveer houdt het balanswiel in evenwicht

Horlogemaker is een complexe kunst. Vergeet niet dat de balansveer het balanswiel in balans houdt en vice versa. Dit zijn de twee elementen die ervoor zorgen dat je horloge gelijkmatig loopt en nauwkeurig is. De meest complexe uurwerken zijn het resultaat van de harmonieuze werking van deze onderdelen.

Het balanswiel en de balansveer regelen de beweging van een mechanisch horloge.

Het balanswiel en de balansveer zijn twee belangrijke onderdelen van een mechanisch horloge.

Het balanswiel is het oscillerende deel van het mechanische horloge. Het balanswiel voert vier oscillaties per seconde uit. Het zorgt ervoor dat je horloge goed blijft werken, zelfs als je beweegt. Dit is heel belangrijk: als je je horloge niet beweegt, verliest het zijn precisie, omdat de beweging die het aandrijft afhankelijk is van de zwaartekracht om goed te functioneren.

Het balanswiel is op twee punten op een balansstokje (in de vorm van een haarspeld) gemonteerd, waardoor het stabieler is en minder wrijving ondervindt tijdens het bewegen. Het balanswiel moet perfect in balans zijn: om een mechanisch horloge goed te laten werken, betekent dit dat het op alle vlakken precies in balans moet zijn.

Door de hoge gevoeligheid voor magnetische velden en temperatuurveranderingen kan de balansveer problemen veroorzaken bij dagelijks gebruik. Contact met een magneet (zoals in autospeakers of luidsprekers) veroorzaakt bijvoorbeeld een onbalans tussen de spoelen van de veer en hun magnetische veld werkt tegen dat van de magneet in, waardoor ze samen gaan draaien in plaats van apart door ze uit elkaar of samen te bewegen, afhankelijk van hun polariteit en ladingstoestand.

Mechanische horloges werken met tandwielen en veren.

Dit is het hart van je horloge: dit kleine, autonome mechanisme dicteert het ritme van de werking van je horloge. Het bestaat uit verschillende onderdelen die allemaal samenwerken om ervoor te zorgen dat de drager de tijd kan zien.

De balansveer balanceert het balanswiel. Het balanswiel en de veer regelen de beweging van een mechanisch horloge. Samen bepalen ze hoeveel keer per uur je horloge beweegt (beats), wat wordt gemeten in Hertz of trillingen per uur (vph).

De hoofdveer drijft het horloge aan. De hoofdveer slaat energie op in de vorm van een spiraal, die na verloop van tijd langzaam vrijkomt om je horloge van energie te voorzien. Hoofdveren zijn meestal gemaakt van gelegeerd staal, maar sommige horloges hebben platina veren voor extra corrosiebestendigheid of gouden veren voor extra schoonheid en schittering om de pols.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *