Hoe controleert u of een horloge authentiek is?

De markt voor luxe horloges trekt steeds meer liefhebbers… en helaas ook steeds meer vervalsers. Als u onlangs een prestigieus horloge hebt gekocht of van plan bent een tweedehands horloge aan te schaffen, is het essentieel om de tekenen van authenticiteit te kunnen herkennen. Hier volgt een complete gids om een echt luxe horloge te herkennen en valkuilen te vermijden.

1. Controleer de gravures, logo’s en inscripties

Gerenommeerde merken laten geen enkel detail aan het toeval over. Scherpe gravures, perfect uitgelijnde inscripties, een homogene lettertype… Elk authentiek horloge is voorzien van zorgvuldige markeringen, vaak met een laser aangebracht en soms zelfs onzichtbaar voor het blote oog. Een spelfout of een verkeerd geplaatst logo zijn directe alarmsignalen.

Bij sommige merken, zoals Rolex, zijn de serienummers op de rand gegraveerd en bestaan er officiële databases om te controleren of ze overeenkomen met het model. Als het nummer ontbreekt, slecht gegraveerd is of niet overeenkomt met het model, is het horloge verdacht.

2. Let op de beweging van de wijzers

Een authentiek automatisch mechanisch horloge onderscheidt zich door de vloeiende beweging van de secondewijzer. Deze beweegt met bijna onmerkbare microbewegingen (meestal 5 tot 8 per seconde). Een namaakhorloge met een quartz uurwerk heeft daarentegen een wijzer die met meer uitgesproken schokken voortbeweegt, een detail dat gemakkelijk met het blote oog te zien is.

3. Test de functies

Hoogwaardige horloges hebben vaak technische complicaties: maanfase, chronograaf, gangreserve, enz. Bij een namaakhorloge kunnen deze functies decoratief zijn of slecht gesynchroniseerd. Een chronograafwijzer die niet beweegt of een maanfase die met de uren meeloopt, zijn bijvoorbeeld veelvoorkomende afwijkingen bij kopieën.

Een andere eenvoudige test: probeer de kroon te bedienen. Bij een authentiek horloge gaat de instelling nauwkeurig en soepel, terwijl een goedkoop mechanisme weinig weerstand biedt of onregelmatig werkt.

4. Analyseer de kwaliteit van de afwerking

Luxe horloges worden met de grootste zorg vervaardigd uit edele materialen: 904L-staal, goud, platina, titanium. Ze voelen zwaar aan, hebben een koele uitstraling en zijn onberispelijk afgewerkt. Als het horloge licht aanvoelt, u slijpsporen, slordig aangebrachte schroeven of slecht uitgelijnde onderdelen opmerkt, wees dan op uw hoede.

Om dit afwerkingsniveau te behouden en uw horloge veilig te vervoeren, raden wij u ten zeerste aan om een luxe horlogedoos aan te schaffen.

Open etui met oranje binnenkant en witte en blauwe buitenkant

Let goed op de verhoudingen van elk onderdeel: lunette, index, wijzers, vouwsluiting… Zelfs een klein verschil kan wijzen op een namaak.

5. Vergelijk met een officieel model

Een van de beste manieren om een imitatie te herkennen, is door uw horloge te vergelijken met officiële afbeeldingen of een gecertificeerd exemplaar van hetzelfde model. Bekijk de lettertype, de grootte van de kast, de afstand tussen de indexen en het glas (saffier op echte horloges).

Een goed voorbeeld is het cycloopglas op Rolex-horloges: dit moet de datum 2,5 keer vergroten. Als de vergroting gering is, gaat het waarschijnlijk om een kopie.

U kunt ook onze modellen etuis om te zien hoe grote merken hun uurwerken beschermen.

6. Het uurwerk: de ultieme test

Als u nog steeds twijfelt, blijft het openen van het horloge de ultieme test. Binnenin moet alles onberispelijk zijn: gepolijste schroeven, gegraveerde bruggen, goed geplaatste ruby’s, zichtbare spiralen… Kopieën, zelfs als ze er aan de buitenkant zeer goed uitzien, verraden hier vaak hun aard. Let op, deze handeling moet worden uitgevoerd door een professional.

7. De prijs: een veelzeggende indicator

Een nieuw luxehorloge dat tegen een onlogische prijs wordt verkocht, is zelden een goede koop. Tweedehands horloges kunnen goedkoper zijn, maar een te hoge korting moet u wantrouwig maken. Als u nog twijfelt, informeer dan naar hoeveel een automatisch horloge kost om te voorkomen dat u in een te aantrekkelijke valstrik loopt.

8. Vertrouw op een professional

Als u ook maar de geringste twijfel hebt, aarzel dan niet om een gekwalificeerde horlogemaker te raadplegen of een onafhankelijke certificeringsdienst in te schakelen. Sommige dienstverleners, zoals Watch Certificate™, geven zelfs een officieel certificaat af in geval van namaak, wat nuttig kan zijn voor een eventuele terugbetaling.

Meester-horlogemaker controleert de authenticiteit van een horloge

Conclusie

Het controleren van de authenticiteit van een horloge vereist een scherp oog, een flinke dosis gezond verstand… en soms een beetje hulp. Door deze stappen te volgen, verkleint u het risico op het kopen van een namaakproduct aanzienlijk. En als uw instinct u vanaf het begin waarschuwt, luister er dan naar: het is beter een “koopje” te missen dan te investeren in een waardeloos namaakproduct.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *