Horloge balans regelorgaan

Automatische horlogeslinger

De slinger is een mechanisch element dat wordt gebruikt om de werking van mechanische horloges of klokken te regelen. Hij wordt gebruikt om het uurwerk een regelmatige en constante periodiciteit te geven.

Het is een type balanswiel dat een spiraalveer gebruikt in plaats van een haarveer.

Het balanswiel is een mechanisch onderdeel dat als basis dient voor de beweging van een horloge.

Het balanswiel is het mechanische onderdeel dat als basis dient voor de beweging van een horloge. Het regelt de snelheid waarmee energie wordt vrijgegeven door de hoofdveer.

Het bestaat uit een centrale cilindrische steel, bekend als een nippel, waaraan twee armen zijn verbonden, één aan elke kant. De rand van dit wiel heeft gebogen armen met verstelbare gewichten, timingschroeven genaamd, aan hun uiteinden, zodat het kan worden ingesteld om met een regelmatige frequentie te oscilleren. Deze frequentie bepaalt hoe snel of langzaam het horloge tikt en de tijd bijhoudt.

In de loop der tijd zijn de fabricagemethoden verbeterd en er zijn nu geavanceerdere ontwerpvarianten om tegemoet te komen aan de wensen van degenen die liever iets anders willen dan de oude ronde wielen met rechte spaken.

Het bewegende deel van het balanswiel van het horloge wordt het anker genoemd

Het bewegende deel van het balanswiel van het horloge wordt het anker genoemd. Het is een mechanisch onderdeel dat behalve zijn vorm ook deze naam draagt omdat het aan het balanswiel is bevestigd en bij elke tik oscilleert. Het is een klein onderdeel, maar essentieel voor het garanderen van de nauwkeurigheid van de tijd door te zorgen voor beweging en regelmaat.

Hoofdrubriek : Horlogemaker

Horlogemaker is een beroep dat de expertise vereist van mensen die horloges kunnen maken en repareren. Horlogemakers moeten zeer bedreven zijn in de kunst en wetenschap van hoe horloges werken, omdat ze betrokken zijn bij alle aspecten van het maken van uurwerken.

Horlogemakers maken en repareren horloges, dat zijn kleine mechanische apparaten die de tijd aangeven door de uren, minuten en seconden op een wijzerplaat weer te geven[1]. Ze zorgen er ook voor dat alle onderdelen goed werken zodat een horloge werkt wanneer het nodig is. Vroege horlogemakers werden horologen genoemd (van het Latijnse “horologium”, wat “instrument om de tijd te vertellen” betekent), maar tegenwoordig gebruiken we de term “horlogemaker” om te verwijzen naar degenen die horloges maken en in elkaar zetten voor de kost.

De balans werkt tegen de kracht van de tonveer in.

  • Het balanswiel werkt tegen de kracht van de tonveer in.

  • Het is gemaakt van een siliciumbronslegering en de traagheid wordt geregeld door twee schroeven aan het uiteinde van de armen. Net zoals het zenuwstelsel van je lichaam afhankelijk is van je hersenen om het te besturen, vervult het balanswiel een essentiële functie voor het horloge: het regelen van de beweging. Met andere woorden, het draait heen en weer met een precies aantal cycli per uur – frequentie genoemd – en bepaalt hoe snel of langzaam de tijd verstrijkt. Er zijn twee soorten schalen: schalen met een vast gewicht en schalen met een bewegend gewicht. Vaste weegschalen hebben een constant gewicht, terwijl je bij bewegende gewichten het gewicht kunt aanpassen met behulp van een of meer verschuifbare gewichten. Afhankelijk van het model dat je kiest, kan je horloge ook zijn uitgerust met een kleine holle cilinder die met dit element meedraait; deze cilinder dient als verstelmechanisme voor extra frequentieregeling (ook wel fijnafstemming genoemd).

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *